Biografie

Grytz & Grize, ofwel jonge blom Grytsje Melchers en oude rot Douwe van der Werff (ooit nog met Piter Wilkens in Okke Hel, een van de eerste Friestalige popgroepen), zijn al sinds 2010 actief. Ze maakten een paar cd’s met eigen, Friestalige werk, maar op feesten en partijen doen ze net zo lief een greep in de rijkgevulde mand met Engelstalige popklassiekers. Van de jaren zestig tot en met nu.

De optredens van Grytz & Grize zijn energiek en veelzijdig. Een greep uit het repertoire: Elvis Presley, Tina Turner, the Beatles, maar ook Adele, Jason MrAz en Amy Winehouse. Het repertoire wordt altijd aangepast aan de gelegenheid en het publiek, en is bovendien ook geschikt voor themafeesten. Het draaiend rad, De Grisel, zorgt ervoor dat mensen betrokken zijn bij het optreden. Er wordt een zwieper aan het rad gegeven, waar zo’n 80 liedjes uit het repertoire op staan. Het duo zet het nummer in waar het rad stopt.

Grytz & Grize werken samen met een aantal vaste muzikanten waardoor de formatie per gelegenheid aangepast kan worden: Met duo, trio of band wordt u muzikaal verwend! 

Eigen werk

In september 2013 is het complete Friestalige album TWA uitgekomen, met veelal eigen werk. Hun nummer ‘Kanjer’ en ‘Rintsje fan Rien’ is de afgelopen maanden veelvuldig op Omrop Fryslân te horen geweest. In mei 2013 stonden Grytz & Grize in de Finale van LIET; een festival voor minderheidstalen, met het nummer ‘Bliuw by my’. Zij wonnen hiermee de publieksprijs en werden 3e in het juryrapport! De afgelopen jaren en ook nu nog komen er regelmatig nieuwe singles uit die veelvuldig bij Omrop Fryslân te horen zijn.

Ook is er in 2016 een muzikaal theaterprogramma ‘Mei Grytz & Grize it skip yn’ tot stand gekomen met cellist Carel van Leeuwen en violist Vincent van Dam.

Juist door de verschillende smaken van de vier muzikanten ontstaat er een grote verscheidenheid aan stijlen. “Het is geweldig om met deze muzikanten een nieuw programma te maken”, aldus Douwe. “De invulling die Carel en Vincent aan onze nummers geven is steeds verrassend en heeft geleid tot een zeer gevarieerd programma. Onze bestaande nummers als Bliuw by my en Sei Age hebben een nieuwe invulling gekregen en er zijn bijzondere instrumentale arrangementen ontstaan”.

Dit programma is nog steeds te boeken en ook het tweede programma zit in de pen. Meer te lezen onder het kopje ‘It skip yn’.
Daarnaast spelen we sinds 2019 ook het countryprogramma ‘Songs from the Frontporch’ met duo Alie&Tommy en violist Vincent van Dam, meer informatie te lezen onder het kopje ‘Country’. 

Muziek op Maat – Geschikt voor al uw feesten en partijen!

Tijdens een diner of expositie? We komen graag als duo.
Verjaardagsfeest in uw tuin? We komen graag als duo met drummer.
Bruiloft? We komen graag met de band! (4 of 5-mansformatie) 
Dorpsfeest? We komen graag met de band! (4 of 5-mansformatie)

Remco Sikkes - bassist/zanger Tom Luchtenberg - drummer  10271603_657828694356504_3531419989675828710_nDSC_1241Wopke van der MolenIMG_3177DSC_124251600651_2470442126361320_4812536972864126976_o 2

Grytz & Grize hebben een heel aantal muzikanten om zich heen; drummers, bassisten, toetsenist, gitariste/zangeres, violist en cellist. We kunnen optreden in de meest uiteenlopende formaties. Ook het repertoire kan wisselen: van Friestalige luisterliedjes tot Engelstalige, swingende muziek! Bovendien zijn wij ook te boeken met onze eigen Grytz & Grize Popquiz, zeer geschikt voor een dorps- of bedrijfsfeest.